Τι γίνεται με το λιμάνι στα Θέρμα Σαμοθράκης;

Share Button

Η κατασκευή του λιμανιού των Θέρμων ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, η έλλειψη μιας σειράς μελετών, όπως η κυματική και η μελέτη μεταφοράς υλικών, στις οποίες θα έπρεπε να είχε βασιστεί η τεχνική μελέτη κατασκευής του λιμανιού, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, από πολύ νωρίς.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά υλικών, ο στροβιλισμός αυτών και η εναπόθεση τους εντός του λιμανιού, φαινόμενο που με την πάροδο του χρόνου γινόταν ολοένα και εντονότερο, είχε ως αποτέλεσμα να μπαζωθεί το λιμάνι και να κλείσει.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει σε έργα εκβάθυνσης (ανοίγοντας δίαυλο), ώστε το λιμάνι να παραμείνει ανοιχτό το επόμενο διάστημα.

Εντούτοις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη μέτρων προστασίας, κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για πόσο διάστημα θα καταφέρει να παραμείνει ανοιχτό το λιμάνι.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Βίτσα, εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση νέας μελέτης για το λιμάνι των Θέρμων.

Θυμίζουμε ότι έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2015, μελέτη με τίτλο «Λιμάνι Σαμοθράκης» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Η ένταξη περιλαμβάνει τη σύνταξη Αναπτυξιακού Προγράμματος με τη μορφή Πλαισίων Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), καθώς και τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες, όπως επίσης και μελέτες μελλοντικών επεκτάσεων του λιμένα.

Ουσιαστικά, η εν λόγω μελέτη αφορά το λιμάνι της Καμαριώτισσας, ωστόσο όπως μας επεσήμανε ο Δήμαρχος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ένα μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί για τη μελέτη του λιμανιού των Θέρμων, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα εναπόθεσης μπαζωμάτων εντός του λιμανιού.

Όπως είναι φανερό, ενέργειες όπως τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα προσφέρουν παροδική λύση στο πρόβλημα.

Ζητούμενο παραμένει η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της μελέτης του φαινομένου και της τεχνικής αντιμετώπισης του που θα βασίζεται στη μελέτη του Υπουργείου Υποδομών, ώστε το λιμάνι των Θέρμων να μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά από την μεταφορά υλικών και τα μπαζώματα, να παραμένει ανοιχτό καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού

Τζένη Φράγκου

(www.e-evros.gr)

Check Also

Το 1ο Πειραματικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης στην πόλη Gemona της Ιταλίας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποίησαν δύο εκπαιδευτικοί και  τέσσερις μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου …