Βόλτα στον Έβρο για ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά της Ευρώπης

Share Button

Κοπάδια από ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πουλιά της Ευρώπης μπορεί να παρατηρήσει κανείς αυτό το διάστημα στον ουρανό του Έβρου! Ο Ροδοπελεκάνος έκανε την εμφάνισή του στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου πλημμυρίζοντας τον καταγάλανο ουρανό με το εντυπωσιακό πέταγμα των μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών!

Ο Ροδοπελεκάνος είναι ένα από το πιο μεγαλόσωμα πουλιά της Ευρώπης και φτάνει τα 13 κιλά βάρος, με άνοιγμα φτερών έως 2,95 μέτρα. Τα ενήλικα πουλιά, κατά την αναπαραγωγική περίοδο, έχουν ελαφρά κιτρινορόδινη απόχρωση, στην οποία οφείλεται και το όνομά τους.

Ο Ροδοπελεκάνος, ο οποίος στη Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως “κινδυνεύων”, αναπαράγεται πλέον μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μικρής Πρέσπας, η οποία αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο ευρωπαϊκό χώρο φωλιάσματος, μετά το Δέλτα του Δούναβη. Κάθε ζευγάρι γεννά συνήθως 2-3 αυγά που τα κλωσσά για 30 περίπου μέρες. Τρέφεται κυρίως με ψάρια που πιάνει στα ρηχά νερά των λιμνών και των λιμνοθαλασσών. Απειλείται κυρίως από την καταστροφή των υγροτόπων, από την ενόχληση στους τόπους φωλιάσματος και από το παράνομο κυνήγι.

Φωτο: Α. Χαλιβελέντζιος

Αρχείο : ΦΔΕΠ Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου