Ενδιαφέρον για διάσωση του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης από την AHEPA

Share Button

Το έντονο ενδιαφέρον της Αμερικανο – Ελληνικής Προοδευτικής Μορφωτικής Ένωσης AHEPA, με πλούσιο έργο και προσφορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε όλο τον κόσμο, για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν το ΠΙΚΠΑ, στην οδό Ιωακείμ Καβύρη στην Αλεξανδρούπολη εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου συνεδρίου της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ξάνθη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ, το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου από στελέχη της AHEPA, η οποία άλλωστε είναι εκείνη που δημιούργησε και παραχώρησε το 1945 το ιστορικό, ξύλινο κτίριο στο ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και συνδέθηκε με την υγειονομική της ιστορία, σήμερα είναι ερειπωμένο. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει σκέψεις από το Δήμο Αλεξανδρούπολης για αξιοποίησή του, είτε με τη στέγαση νηπιαγωγού, είτε κάποιες υπηρεσίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η μόνη λύση είναι η κατεδάφιση. Κάτι που η Αμερικανο – Ελληνική Προοδευτική Μορφωτική Ένωση φαίνεται πως θέλει να αποτρέψει. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει η καλή διάθεση για διάθεση χρηματικού ποσού, προκειμένου να διασωθεί το κτίριο και να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, προκειμένου να μην χαθεί άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης.

Η ιδέα και η προθυμία της AHEPA θα εξαρτηθεί από την στάση του Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς το κτίριο είναι στην κυριότητά του. Προφανώς, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει διάλογος για το θέμα, τον οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον.

(www.alexpoli.gr)