Ενεργοποιείται ο νόμος για τους μουφτήδες στη Θράκη

Share Button

 

Δεν υπάρχει πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος για τους μουφτήδες. Αντιθέτως, υπάρχει ενεργοποίηση άμεσα του νόμου, ανεξάρτητα από την έκδοση του Π.Δ.

Αυτό διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος επιλογής των διαδόχων των μουφτήδων που συνταξιοδοτούνται παραμένει ακόμη ανοιχτός.

Η τροπολογία δίνει στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας το δικαίωμα να επεκτείνει την προθεσμία παραμονής του τοποτηρητή για συνολικά τρία χρόνια, «ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να υπάρξει ικανός αριθμός αποφοίτων της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Προβλέπεται, επίσης, ότι οι δαπάνες λειτουργίας των μουφτειών θα καλύπτεται από το υπ. Παιδείας. Εκτιμάται ότι ετησίως ο προϋπολογισμός θα βαρύνεται με 85.000 ευρώ για τις μουφτείες.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά και του αιτήματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερη αυτονομία εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Οι τοποτηρητές των μουφτειών έχουν ήδη ορισθεί, ενώ οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, αναφορικά με την “καθαίρεσή μας, που υποδηλώνει συνεργασία της Κυβέρνησης με την Τουρκία”, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

(www.e-evros.gr)