Ενώνονται οδικά οι αρχαιολογικοί χώροι Μαρώνειας – Ζώνης

Share Button

Στην οδική ένωση των νομών Έβρου και Ροδόπης, μέσω της παραλιακής οδού, που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας και Ζώνης, δίνοντας ώθηση στον αρχαιολογικό τουρισμό, προχωρά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του έργου θα προχωρήσουν άμεσα, ενώ ως το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι γίνει η δημοπράτηση.

Όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης, ο υφιστάμενος δρόμος είναι χωματόδρομος, που δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση τόσο στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όσο και σε όλη την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει παραλίες αλλά και περιοχές φυσικού κάλλους.

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο χαρακτήρισε το δρόμο και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε πως ενώνει το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης με τον Έβρο, καθώς και δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τη Μαρώνεια με τη Ζώνη. Σημείωσε δε πως η υλοποίησή του θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση των επισκεπτών σε αυτή. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 13,5 εκατομμύρια, ενώ η συνολική απόσταση που θα ασφαλτοστρωθεί υπολογίζεται στα 14,5 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που έχει εκφραστεί από κατοίκους ότι το έργο θα αλλοιώσει το φυσικό πλούτο μίας ιστορικής σημασίας περιοχής, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τονίζει πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Υπάρχουν όλες εκείνες οι μελέτες που προβλέπουν τις παρεμβάσεις. Εξάλλου και η Αρχαιολογία και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική μελέτη».

(www.alexpoli.gr)