Επιταχύνονται οι αποφάσεις για τον LNG Αλεξανδρούπολης;

Share Button

Δημοσιεύματα που θέλουν τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για το έργο του LNG στην Αλεξανδρούπολη να επιταχύνονται βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Το LNG της Αλεξανδρούπολης θα είναι η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα παραλαμβάνει τουλάχιστον δύο με τρία φορτία το μήνα, με πιθανότητα την αύξηση των φορτίων στη συνέχεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού site mononews.gr, το διάστημα αυτό και μέχρι τις 25/10, οι δύο βασικοί μέτοχοι της επένδυσης, η Gastrade (συμφερόντων του Δημήτρη Κοπελούζου) και η GasLog του Πήτερ Λιβανού αναμένουν τις πρώτες προσφορές από εταιρείες που ενδιαφέρονται για το project.

Με δεδομένο ότι το έργο χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του FSRU, αξίας 370 εκατομμυρίων ευρώ, διεξάγεται με πλήρη διαφάνεια, ωστόσο πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι η στενή συνεργασία της GasLog, το μερίδιο 20% που κατέχει στην Gastrade και το συμβόλαιο για τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας, ενδέχεται να αποτρέψει ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους από την υποβολή προσφοράς.

Η Gastrade αναμένεται να λάβει την τελική απόφασή της για την υλοποίηση ή όχι της επένδυσης, πριν το τέλος του έτους, ωστόσο πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι μπορεί αυτό να γίνει και πολύ σύντομα, μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

 

Τα σχέδια της GasLog

 

Η GasLog σχεδιάζει τη μετατροπή ενός από τα υπάρχοντα πλοία LNG της στο FSRU του project της Αλεξανδρούπολης. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι έχει ζητήσει από τα ναυπηγεία Keppel Shipyard της Σιγκαπούρης να αρχίσουν την παραγγελία υλικών για μία μετατροπή. Και μπορεί η GasLog να ισχυρίζεται ότι δεν έχει επιλέξει ποιο από τα πλοία της θα μετατρέψει σε FSRU, όμως γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτό θα είναι το GasLog Savannah (χωρητικότητας 155.000 cbm, κατασκευής 2010), όπως αναφέρει το TradeWinds.

Το FSRU που θα εγκαταστήσει η Gastrade ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ονομαστεί “Ορφέας”. Το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα περιλαμβάνει επίσης 24 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων και επίγειων αγωγών μεταφοράς αερίου που θα συνδέονται με το δίκτυο φυσικού αερίου, και η εμπορική λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο για την GasLog, που προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει στη συγκεκριμένη αγορά.

(www.alexpoli.gr)