Εστία οζώδους δερματίτιδας στην Αδριανούπολη

Share Button

Η εμφάνιση εστίας Οζώδους Δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και συγκεκριμένα στην Επαρχία της Αδριανούπολης έχει θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες στην περιφερειακή ενότητα Έβρου. Καθώς οι μνήμες από την προηγούμενη καταστροφή που προκάλεσε η νόσος στο ζωικό κεφάλαιο του Έβρου είναι ακόμη νωπές, απαιτείται η προσοχή και η συνεργασία όλων, προκειμένου να αποφύγουμε μία νέα επιδημία.

Με έγγραφό του, με ημερομηνία 18/6/2018, το τμήμα Κτηνιατρικής, ανακοινώνει τη λήψη μέτρων για την αποτροπή εισόδου και εξάπλωσης του νοσήματος στον Έβρο, την ΑΜΘ και την υπόλοιπη χώρα.

Έτσι, αποφασίστηκε η διατήρηση της ζώνης αυξημένης επαγρύπνησης (Ζ.Α.Ε.), που περιλαμβάνει εδάφη σε απόσταση 10 χλμ, παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στην οποία υπάρχουν οι παρακάτω οικισμοί: Δέλτα Έβρου, Μοναστηράκι, Δορίσκος, Φέρες, Πόρος, Καβησός, Πυλαία, Αρδάνιο, Βρυσούλα, Πέπλος, Τριφύλλι, Κήποι, Γεμιστή, Ιτέα, Ταύρη, Θυμαριά, Προβατώνας, Τυχερό, Φυλακτό, Λύρα, Λαγυνά, Δαδιά, Λυκώφη, Κορνοφωλιά, Σουφλί, Γιαννούλη, Μάνδρα, Αγριάννη, Πρωτοκκλήσι, Λάβαρα και Κισσάριο.

Στη ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

i.Καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδώνκαι του πληθυσμού τους

ii.Ατομική ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων βοοειδών για τον κίνδυνο επανεισόδου του νοσήματος και τις συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και της χώρας και υπενθύμιση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου.

iii.Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών της Ζ.Α.Ε.

iv.Άμεσος εμβολιασμός όλων των νεαρών ανεμβολίαστων ζώων και ολοκλήρωση του εμβολιακού προγράμματος έτους 2018.

v.Διενέργεια κλινικών εξετάσεων των βοοειδών, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία (ανάλογα με την εκτίμηση του κινδύνου) , στο σύνολο των εκτροφών της Ζ.Α.Ε, ξεκινώντας από αυτές που βρίσκονται πλησίον των συνόρων, με συμπλήρωση των αντίστοιχων εκθέσεων κλινικής εξέτασης.

vi.Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των βοοειδών που πρόκειται να μετακινηθούν (για οποιοδήποτε λόγο) από την Ζ.Α.Ε. προς τις υπόλοιπες (εκτός ζώνης) περιοχές της ΠΕ Έβρου, της Περιφέρειας ή της χώρας γενικότερα, πριν από τη μετακίνησή τους και σύνταξη των σχετικών εκθέσεων κλινικής εξέτασης.

 

Καταγγελία Πέτροβιτς: «Με καθυστέρηση 1,5 μήνα ενημερωθήκαμε για την οζώδη δερματίτιδα στην Τουρκία»

 

 

«Η ύπαρξη εστίας οζώδους δερματίτιδας είχε επιβεβαιωθεί στις 30 Απριλίου, αλλά εμείς ενημερωθήκαμε 1,5 μήνα μετά», καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφορικά με το κρούσμα της επικίνδυνης ζωονόσου που έχει εντοπιστεί 15 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέτρα που λαμβάνονται, με τη δημιουργία ζώνης επαγρύπνησης, είναι προληπτικά, με στόχο να αποτραπεί νέα εμφάνιση της ζωονόσου, εξαιτίας της οποίας πριν μία τριετία ο νομός είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

«Το 2015 είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Έβρο, και τότε από την Τουρκία, η οποία μας ενημέρωσε με καθυστέρηση δύο μηνών. Το 2015 χάσαμε-θανατώσαμε 4.000 ζώα στον Έβρο, εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουμε επανασυστήσει την κτηνοτροφία, έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα. Δεν μπορεί να δεχθεί νέο πλήγμα η κτηνοτροφία μας» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέτρα βιοασφάλειας. «Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να κάνουν κλινικές εξετάσεις, να ειδοποιούν τους κτηνιάτρους σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, πρέπει να ειδοποιείται η κτηνιατρική υπηρεσία για τον εμβολιασμό όλων των νεαρών βοοειδών, καθώς και για τον έλεγχο των ζώων που μετακινούνται».

(www.alexpoli.gr)