Θέμα λίγων ημερών η ένταξη του ελαιόλαδου Μάκρης στον κατάλογο ΠΟΠ

Share Button

 

Το πεντανόστιμο και διάσημο, πια, ελαιόλαδο της Μάκρης βρίσκεται μία ‘ανάσα’ από την ένταξή του στον κατάλογο με τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα–τα γνωστά ΠΟΠ- της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από διάφορες γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και την παροχή των απαραίτητων διευκρινήσεων, φαίνεται πως οι ευχάριστες ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Δημοσθένης Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Οι Απέναντι» στον Δέλτα FM, η απόφαση της ένταξης του ελαιολάδου της Μάκρης στον κατάλογο με τα ΠΟΠ θα είναι γεγονός μέσα στις επόμενες μέρες. Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού, πάσχιζαν εδώ και 8 χρόνια και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, έγιναν όλα αυτά που έπρεπε, ώστε το λάδι του τόπου μας και μαζί η τοπική οικονομία να έχουν μία σημαντική ευκαιρία να ‘αναγεννηθούν’. Στόχος είναι μέσα από αυτή την εξέλιξη να μπει το ελαιόλαδο της Μάκρης στα καταστήματα, με οργανωμένη διαδικασία διάθεσης και να φτάσει σε κάθε ελληνικό τραπέζι!

Σημειώνεται πως η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

(www.alexpoli.gr)