Θρίλερ για γερά νεύρα η διάσωση της ΕΒΖ

Share Button

Ξανά σε αδιέξοδο η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η Innovation Brain, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εξαγοράς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Ωστόσο, με δηλώσεις του εκπρόσωπος του fund, αναφέρει πως το ενδιαφέρον του δεν έχει αποσυρθεί οριστικά, για την ώρα…

 

Η διάσωση της κρατικής επιχείρησης «χλωμιάζει πολύ»

 

Η διάσωση της κρατικής επιχείρησης «χλωμιάζει πολύ», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Πιτσιόρλας, αν και παραδέχθηκε ότι οι πόρτες για την Innovation Brain δεν έχουν κλείσει, εν τούτοις υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που φαίνεται ότι υπάρχουν για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση που χάραξε αυτό το σχέδιο, δηλαδή για την κατάθεση μιας πρότασης εξυγίανσης της εταιρείας με τη συμμετοχή, βεβαίως, ενός ιδιώτη επενδυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιχείρηση ζάχαρης οφείλει περί το ένα εκατ. ευρώ σε εργαζομένους (δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών), 2 εκατ. ευρώ σε τευτλοπαραγωγούς, από την περυσινή παραγωγή τους, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις (τράπεζες, προμηθευτές, Ταμεία κ.λπ.) ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, αυτές τις μέρες συλλέγεται η φετινή παραγωγή και θα υπάρξει νέα παραγωγή ζάχαρης.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα, εκπρόσωπος του fund δήλωνε «παρών» στη διεκδίκηση της ΕΒΖ. Όπως αναφέρει μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr ο Lucas Fecker, παραμένουν στην υπόθεση και σκέφτονται, όπως τονίζει, να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στις αρχές της επομένης εβδομάδας.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι αποσυρόμαστε. Προσπαθούμε να βρούμε λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Fecker σχολιάζοντας τους λόγους που δεν καταθέσαν δεσμευτική προσφορά εξηγεί πως αυτό συνέβη γιατί δεν έλαβαν τις κατάλληλες διασφαλίσεις για τα χρήματα που θα έβαζαν στην ενδιάμεση περίοδο έως την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο κ. Fecker, σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα για την τύχη των εργοστασίων της βιομηχανίας, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο μονάδων, αλλά για την αξιοποίησή τους. Κάτι που όπως λέει έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει σε ανακοινώσεις στον Τύπο αλλά και στις συναντήσεις που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς-συνεργάτες της βιομηχανίας.

Πρόθεση της Innovation Brain, υπογραμμίζει, είναι να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα δυο από τα τέσσερα εργοστάσια που διαθέτει η ΕΒΖ στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να επανέλθει η ετήσια παραγωγή ζάχαρης στους 100.000 τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τα άλλα δυο εργοστάσια που παραμένουν κλειστά για πολλά χρόνια, όπως επισημαίνει, θα αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, οι οποίοι όμως κινούνται πάλι γύρω από τον αγροτικό τομέα (π.χ. θερμοκήπια για υδροπονική καλλιέργεια τομάτας).

(www.alexpoli.gr)