Ισχυροποιείται το project του LNG Αλεξανδρούπολης και η Βουλγαρία θέλει «μερίδιο»

Share Button

Ένα ακόμη βήμα προς την απόφαση υλοποίησης του έργου της πλωτής μονάδας παραλαβής και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται, τόσο το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών στις διαδικασίες που αυτό το διάστημα κινεί η βασική μέτοχος Gastrade, όσο και η ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ που έλαβε το project από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση τη χώρας του να συμμετάσχει στο έργο.

Ο Βoyko Βorisov, στη σύντομη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου THESSALONIKI SUMMIT που διεξήχθη στη συμπρωτεύουσα, ανακοίνωσε την απόφαση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η συμμετοχή της βουλγαρικής πλευράς στο μετοχικό σχήμα του έργου μέχρι το τέλος του 2018. Όπως είπε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, το έργο εντάσσεται στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της γείτονος χώρας και αποτελεί κλειδί για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Βουλγαρίας.

 

Πετυχημένο το market test

 

Πάνω από 10 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της Gastrade για το πλοίο FSRU που θα χρησιμοποιηθεί στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης αλλά και για το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, σύμφωνα με το energypress.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές είναι μεγάλα διεθνή ονόματα, ενώ στο διαγωνισμό προσήλθαν επίσης και διεθνείς εταιρείες σε σύμπραξη με ελληνικές κατασκευαστικές.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με το διαγωνισμό βρίσκεται σε εξέλιξη και το market test, η ολοκλήρωση του οποίου θα σηματοδοτήσει και τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο.

Σε ό,τι αφορά το market test που θα καθορίσει εν πολλοίς και τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση του έργου, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση στην οποία θα εκδηλωθεί έμπρακτο εμπορικό ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής για το έργο έχει ήδη υπάρξει κινητικότητα από ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης δηλαδή την εγγύτητά του αλλά και τις συνέργειες με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

(www.alexpoli.gr)