Και η ΔΕΗ στο market test του LNG Αλεξανδρούπολης

Share Button

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το market test για το έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι έχει ‘κλειδώσει’ και η συμμετοχή της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη διαδικασία. Σημειώνεται πως πρόκειται για μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκέμβρη κι έχει ως βασικό στόχο την ‘ανίχνευση’ των προθέσεων της αγοράς σχετικά με το μεγάλο αυτό project.

Οι εταιρείες εκφράζουν, σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον τους για πιθανή δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό, βασικός μέτοχος και ‘εγκέφαλος’ του οποίου είναι η Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου.

Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει την εγκατάσταση για την εισαγωγή ποσοτήτων LNG για λογαριασμό της, με δεδομένο ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 530 εκ. κυβικών ποδιών ανά ημέρα («mmscfd”), που αντιστοιχεί σε 600.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα (5,5 δισ. κ. μ. ετησίως).

Τέλος να αναφερθεί ότι το Έργο στοχεύει στην παροχή εναλλακτικής πηγής φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των οδών και των πηγών αερίου, καθώς και την ευελιξία των τιμών και τον ανταγωνισμό στην περιοχή.

(www.alexpoli.gr)