Με υπο-παραχωρήσεις θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Share Button

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για τον τρόπο αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου, Ραφήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας, που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν προσανατολίζεται στη μέθοδο των πωλήσεων των μετοχών τους, όπως συνέβη με τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά στη μέθοδο των υπο-παραχωρήσεων.

Αυτά έκανε γνωστά ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη και το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Εργαστήριο Logistics του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ.

 

Σε προτεραιότητα Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Χρ. Λαμπρίδης ανέφερε ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την αξιοποίηση κατ’ αρχάς των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, αξιοποίηση που θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δυο λιμανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έπειτα από συσκέψεις ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ, στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και στις διοικήσεις των δυο Οργανισμών, έχει καταρχήν συμφωνηθεί το πλαίσιο των υπο-παραχωρήσεων για τα δύο λιμάνια και οι διαδικασίες προχωρούν παράλληλα με το νομοσχέδιο.

Για το λιμάνι της Καβάλας, για το οποίο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) το 2017 παρουσίασε την καλύτερη επίδοση κερδοφορίας από την ημέρα της ίδρυσής του, με κέρδη 792.987 ευρώ, έχει αποφασιστεί οι υπο-παραχωρήσεις να γίνουν στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β΄» και για την Αλεξανδρούπολη επίσης στο εμπορικό λιμάνι.

(www.alexpoli.gr)