Ο Έβρος είναι ο κορυφαίος καλλιεργητής ηλίανθου για το 2017

Share Button

Τα μισά στρέμματα ηλίανθου που καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα προέρχονται από τον νομό Έβρου! Η καλλιέργεια του ηλίανθου είναι ελκυστική για τους αγρότες της περιοχής, καθώς έχει καλές αποδόσεις, καλές τιμές για τους παραγωγούς, ενώ είναι μια χαμηλού ρίσκου καλλιέργεια και έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις υπόλοιπες σκαλιστικές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η παραγωγή έχει εξασφαλισμένη διάθεση σε κάποια από τις 12 εταιρείες που ασχολούνται με το βιοντίζελ στην Ελλάδα.

Στην περιοχή του Έβρου καλλιεργήθηκαν το 2017 350.000 στρέμματα, δηλαδή το 50% των συνολικών εκτάσεων με ηλίανθο σε όλη την επικράτεια. Ακολούθησαν οι νομοί Σερρών, Ξάνθης και Δράμας, καθιστώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κύριο τόπο παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σιδέρης Φωτιάδης, η καλλιέργεια του ηλίανθου παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2009 μέχρι και σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να προορίζεται πλέον για βιοντίζελ. “Αποτελεί υποχρέωση, βάσει κοινοτικής οδηγίας, τα βιοκαύσιμα να υποκαταστήσουν το συνολικό ντίζελ κατά 10% μέχρι το 2020”, εξήγησε ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα, το 2018 έχουμε φτάσει το 6% και μέχρι το 2020 πρέπει να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό στόχο”.

(www.alexpoli.gr)