Ο Ασπροπάρης επιστρέφει στον Έβρο μαζί με την Άνοιξη

Share Button

Το πρώτο ζευγάρι Ασπροπάρηδων εντόπισαν οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους της Δαδιάς, κάτι που συνιστά μία χαρμόσυνη είδηση, όχι μόνο γιατί σηματοδοτείται η έλευση της Άνοιξης, όπως έλεγαν οι παλιοί, αλλά και γιατί η επιστροφή του σπάνιου είδους, που διάνυσε 5.000 χιλιόμετρα εντωμεταξύ, δεν θεωρείται ποτέ δεδομένη στις μέρες μας. Άλλωστε, θυμόμαστε όλοι τι έγινε πριν λίγες μέρες στη Νίψα με τον σπάνιο μαυρόγυπα και τη δηλητηρίασή του…

Ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης, γνωστός κι ως Τυροκόμος, Χελονοφάης ή Κουκάλογο, επέστρεψε και φέτος στην περιοχή μας και έφερε μαζί του την άνοιξη. Δύο πουλιά εντοπίστηκαν την Τρίτη από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, στο χώρο της τροφικής ενίσχυσης και η είδηση αυτή γέμισε χαρά κι αισιοδοξία σε όλους, αφού επέστρεψαν στο δάσος της Δαδιάς για να αναπαραχθούν!

Πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία, ο ερχομός του Ασποπάρη, σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα, το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί.

Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και κοντά μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει!

(www.alexpoli.gr)