Ο Χασλαμάς Σαμοθράκης έχει την τιμητική του στο διαδίκτυο

Δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα σε σελίδες μαγειρικής για τον Χασλαμά Σαμοθράκης! Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα ταξίδι προς τα πίσω στον χρόνο! Τότε που μπορεί να υπήρχε περισσότερη φτώχεια, αλλά οι άνθρωποι είχαν μάλλον πιο πλούσια συναισθήματα και με τα λίγα υλικά που διέθεταν, δημιουργούσαν γεύσεις που μέχρι σήμερα ακόμα…. υπάρχουν για να μας θυμίζουν ότι το φαγητό …είναι και ιστορία! Ο Χασλαμάς, είναι το  γλυκό που γεννήθηκε στην Βόρεια Ελλάδα μας, την Μακεδονία και την Θράκη.  Η γεύση του Χασλαμά μοιάζει αρκετά με μελομακάρονο.

Για την καταγωγή του έχουν γραφτεί πολλά. Θα τον συναντήσει κανείς όχι μόνο στη Σαμοθράκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Θράκης, σε χωριά των Σερρών, στην Κοζάνη και αλλού. Οι περισσότερες αναφορές στον Χασλαμά πάντως …συνοδεύονται με τη λέξη …Σαμοθράκη.

Στην ιστοσελίδα της γνωστής εταιρείας Αλτις, η συνταγή για Χασλαμά συνοδεύεται από το «Σαμοθράκης». Και αφού σήμερα αφιερώνουμε το άρθρο αυτό στο παραδοσιακό γλυκό του νησιού του Έβρου… δε θα μπορούσαμε να μη δώσουμε και την συνταγή, όπως την παρουσιάζει ο Λευτέρης Χαμαλίδης!

Αυτά είναι τα υλικά:

  • 5 φλιτζ. αλεύρι
  • ⅓ του φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 & ¼ του φλιτζ. Ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 2 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλιά γαρίφαλα

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 2 ξυλάκια κανέλας σε κομματάκια
  • 10 γαρίφαλα
  • Γλυκό κεράσι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι σε ένα μπολ και ανοίγετε στη μέση μια λακουβίτσα, να περιμένει.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και όταν κάψει, το ρίχνετε σταδιακά μέσα στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για να ενωθούν τα δυο τους.
  3. Προσθέτετε στα υλικά τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, τα μυρωδικά ανακατεμένα με τη ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν όλα μια μαλακή ζύμη.
  4. Απλώνετε τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα ταψάκι με διάμετρο 25 εκατοστών και την ψήνετε για περίπου 40 λεπτά στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει.
  5. Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι σιγοβράζοντας όλα τα υλικά του για 5 λεπτά σε μια μικρή κατσαρόλα, μετά την κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
  6. Βγάζετε το ταψάκι από τον φούρνο, το περιχύνετε με το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς, πριν κόψετε σε κομμάτια το σερβίρετε. Ταιριάζει ωραία με γλυκό κεράσι.

Ο Χασλαμά Σαμοθράκης έχει παρουσιάσει και στις γνωστές εκπομπές του ο Ηλίας Μαμαλάκης.

(www.alexpoli.gr)