Σε απόγνωση οι σηροτρόφοι του Έβρου

Share Button

Αξέχαστο θα μείνει το καλοκαίρι του 2017 στους 53 σηροτρόφους του κεντρικού και νότιου Έβρου και όχι για καλό λόγο. Η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πέρσι το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα από τους 53 καλλιεργητές να πληρωθούν για την παραγωγή τους μόνο οι 4, λόγω των καιρικών συνθηκών και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Το θέμα φέρνουν με αναφορά τους στη βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, αυτή τη φορά, οι οποίοι κοινοποιούν την επιστολή των σηροτρόφων, από τα τέλη του Ιανουαρίου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και κάθε αρμόδιο.

Στην επιστολή τους, οι παραγωγοί επικαλούνται διεθνείς επιστημονικές μελέτες, αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία τους, αφού μερικοί εξ αυτών ασχολούνται με τη σηροτροφία ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Όπως τονίζουν στο επίσημο έγγραφο, η ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής κουκουλιών. Για του λόγου το αληθές, επικαλούνται το παράδειγμα έμπειρου σηροτρόφου, ο οποίος, ενώ είχε στην κατοχή του 70 κουτιά, τελικά μόλις τα έξι εκτρέφονται.

Όπως επισημαίνουν, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας επιταχύνονται οι ζωτικές λειτουργίες των μεταξοσκωλήκων. Αν, για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς, τότε οι μεταξοσκώληκες αντέχουν στην 4η ηλικία (ή 4ο στάδιο) 48 ώρες και στην 5η ηλικία (ή 5ο στάδιο) για 24 ώρες. Όταν, όμως, η θερμοκρασία φτάνει στους 40 βαθμούς, τότε οι ζωτικές λειτουργίες επιταχύνονται και το θαυματουργό σκουλήκι έχει αντοχή για 15-20 ώρες στο 4ο στάδιο και 12 ώρες στο 5ο στάδιο, γεγονός που κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια.

Όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί, όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 30 βαθμούς, επηρεάζεται άμεσα η υγεία του μεταξοσκώληκα. Όταν, μάλιστα, το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, μειώνονται η φωτοσύνθεση και η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

Οι παραγωγοί τονίζουν ότι τα κουτιά, που είχαν, ενώ δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, συνεπώς δεν αποζημιώνονται. Σημειώνουν πως υπάρχει έγγραφο της Τριμελούς Επιτροπής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Έβρου, που βεβαιώνει ότι η χαμηλή παραγωγή κουκουλιών οφείλεται σε καιρικές συνθήκες και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση, που θα στηρίξει έμπρακτα τη σηροτροφία.

(www.alexpoli.gr)