Στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων εμβληματικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης

Share Button

Με αφορμή την εκχώρηση εμβληματικών – ιστορικών κτιρίων της Αλεξανδρούπολης στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. ζητά την διεξαγωγή έκτακτου μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να οριστούν τα ακίνητα που θα ζητήσει ο Δήμος έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το Υπερταμείο.

 

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. αναφέρει:

 

Εν κρυπτώ και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, εκχωρήθηκε πρόσφατα στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β΄ 2320 & Β΄ 2317-19/6/2018) Δημόσια Περιουσία, κτίρια και εκτάσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή και την ίδια την ιστορία μας.

 

Ανάμεσα στα κτίρια που αποτελούν πλέον ιδιωτική περιουσία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, βρίσκονται και εμβληματικά – ιστορικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης, όπως ο Α’ Παιδικός Σταθμός, το ιστορικό σπίτι του Σοφιανόπουλου (κτίριο της ΤΥΔΚ με τις καμάρες στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου) και το μεγαλύτερο μέρος από το Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας (Ακαδημίας).

Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρονται μόνο οι Κωδικοί ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου και αρκεί μια σχετική έρευνα, για να αποκαλυφθεί η δημόσια περιουσία που οδεύει ολοταχώς για «εγγύηση» επί του δημόσιου χρέους. Ερωτώνται λοιπόν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και οι βουλευτές του Νομού Έβρου, αν γνώριζαν το θέμα και γιατί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από πλευράς τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον επιβεβλημένη, η διεξαγωγή έκτακτου μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να οριστούν τα ακίνητα που θα ζητήσει ο Δήμος έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το Υπερταμείο.

Ο κ. Λαμπάκης οφείλει να εισηγηθεί στο σώμα ψήφισμα στο οποίο να αναφέρεται ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αφού παραλάβει σχετική λίστα όπου θα αναγράφονται όλα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο “Υπερταμείο”, να εντοπίσει ποια από αυτά έχουν παραχωρηθεί, ποια είναι διεκδικούμενα και ποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο και είναι απαραίτητα για τη ζωή των Αλεξανδρουπολιτών και να ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Τέλος η νομική υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να διασφαλίσει τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής για την εξαίρεση των ακινήτων, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς και την σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α.”

 

 

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_73.html#ixzz5RidCYPWI

Alexandroupoli Online