Το 5% των προσφύγων της Ελλάδας βρίσκονται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Share Button

Μόλις το 5% των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συνολικά, σε 58.000 άτομα ανερχόταν στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που δεν έχουν την υπηκοότητα καμίας χώρας.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η επικεφαλής του γραφείου της αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη, Σαμπίν Γουέινιν (Sabine Wahning), παγκοσμίως διαπιστώνεται μια αυξητική τάση στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο, ο αριθμός τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1% του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των εκτοπισμένων ατόμων δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε άλλες ηπείρους και κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Στην Ελλάδα, στο σύνολο των 58.000 ατόμων, τα 16.000 βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Από αυτά, ποσοστό 67% βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 15% στην Θεσσαλία, 13% στην Ηπειρο και 5% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επίσης, από το σύνολο των 58.000 ατόμων, ποσοστό 43% είναι από τη Συρία, 27% από το Ιράκ, 7% από το Αφγανιστάν, 5% από την Τουρκία, 4% από το Πακιστάν, 2% από το Ιράν, 1,5% από την Παλαιστίνη, 1% από το Κουβέιτ, 1% από το Κογκό και 5% από λοιπές εθνικότητες.

Εξάλλου, ποσοστό 67% των παραπάνω ανθρώπων είναι αιτούντες άσυλο, 16% πρόσφυγες, 4% υποψήφιοι για επανένωση με τις οικογένειές τους, και 13% άτομα που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία.

(www.alexpoli.gr)