Το lovelovegreece μας καλεί να ζήσουμε το όνειρο στις Βάθρες της Σαμοθράκης

Share Button

Ένας τόπος μοναδικός, ένα νησί για λίγους, μία όαση πρασίνου στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Σαμοθράκη. Ζεις τη φύση με το σώμα και την ψυχή σου. Απολαμβάνεις κάθε σου λεπτό σ’ αυτό το νησί. Όσοι από εσάς το έχετε ζήσει, σίγουρα με καταλαβαίνετε. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το πως νιώθω για τη Σαμοθράκη, ωστόσο τώρα θα μάθεις από μένα για τις φυσικές πισίνες του νησιού, τις ξακουστές βάθρες! Στο νησί υπάρχουν περίπου 100 βάθρες, φυσικές πηγές που σχηματίζονται από τους καταρράκτες οι οποίοι πέφτουν από το βουνό και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Οι πιο γνωστές είναι «η γριά βάθρα» και «ο φονιάς».

  1. Γρια βάθρα: 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Θέρμα θα βρεις το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτή τη βάθρα. Πρόκειται για μία αλληλουχία περίπου 10 βαθρών και καταρρακτών. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο περισσότερο κοντά έρχεσαι με τη φύση και χάνεσαι στη μαγεία της. Στην πρώτη και δεύτερη βάθρα φτάνεις σχετικά εύκολα. Για να φτάσεις στην τρίτη χρειάζεται να περάσεις τα νερά της δεύτερης. Έπειτα, ανεβαίνοντας φτάνεις σε μία μικρή βαθρούλα, στην οποία θα απολαύσεις φυσικό υδρομασάζ. Αξίζει να προχωρήσεις ακούραστα (με πολύ προσοχή) ως τη μεγάλη και βαθιά βάθρα στην οποία μπορείς να βουτήξεις στα κρυστάλλινα νερά του ποταμιού με τη βοήθεια ενός σκοινιού! Η φυσική σου κατάσταση θα σου μαρτυρήσει αν μπορείς να φτάσεις μέχρι το τέλος και να βιώσεις αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Εφοδιάσου με πολύ όρεξη, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια και λίγο νερό και θα νιώσεις ελεύθερος και ευλογημένος!
  2. Οι βάθρες στο φαράγγι του Φονιά: Σε απόσταση 5 χιλιομέρων από τα Θέρμα βρίσκεται το πιο γνωστό φαράγγι της Σαμοθράκης. Μία σειρά από καταρράκτες, ρυάκια, φυσικές νεροτσουλήθρες και βάθρες. Ένα όνειρο, ένα μέρος στο οποίο ξεχνάς κάθε σου πρόβλημα, κάθε σου αρνητική σκέψη και απλά… αφήνεσαι. Στην πρώτη βάθρα φτάνεις μετά από ένα 30λεπτο περπάτημα σ’ ένα μονοπάτι, πραγματικά θαύμα της φύσης. Συνεχίζοντας -για τους πολλοί θαρραλέους- μετά από 2 ώρες βρίσκεις τον μεγαλύτερο καταρράκτη με το όνομα Κλείδωση, ύψους 35 μέτρων. Αν σου πω πως θα εντυπωσιαστείς είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που πραγματικά θα νιώσεις!
  3. Στη Σαμοθράκη μπορείς να ανακαλύψεις και άλλες βάθρες, ίσως πιο απόκρυμνες, όπως αυτές του ποταμού Τσιβδογιάννη κοντά στο χωριό Θερμά, τον Παράδεισο για τον οποίο η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη, τον Άγγιστρο, το Γυάλι και το Βάτο, όπου είνα προτιμότερο να φτάσεις με καραβάκι για να απολάυσεις τα πεντακάθαρα, παραδεισένια νερά αλλά και τους επιβλητικούς καταρράκτες.
  4. Εκτός από τα φαράγγια και τις βάθρες, η Σαμοθράκη έχει να επιδείξει καταπληκτικές και ιδιαίτερες παραλίες. Οι περισσότερες είναι βοτσαλωτές και έχουν αυτή την άγρια γοητεία. Η Παχιά Άμμος (η μόνη αμμώδης) στα νότια του νησιού, ο Βάτος στις εκβολές του ομώνυμου φαραγγιού με τα παγωμένα νερά και οι Κήποι στα ανατολικά με το ψιλό βότσαλο και την υπέροχη θέα στην Ίμβρο και στην Τένεδο θα σας κάνουν να ερωτευτείτε!
  5. Και μην ξεχάσεις να αναζωογονηθείς στα ιαματικά λουτρά του νησιού, τα οποία θα βρεις στο χωριό Θέρμα και στο χωριό Σφεντάμι.

Στη Σαμοθράκη, όπως διαπίστωσες, απολαμβάνεις το νερό σε κάθε μορφή του. Η ομορφιά που αντιρκύζεις είναι ανεπανάληπτη. Μπορεί τώρα να σκέφτεσαι: «Υπερβολές, δεν υπάρχει τέτοιο μέρος στην Ελλάδα». Αλλά είπαμε, η Σαμοθράκη είναι για τους λίγους!

by maria__liouta

Πηγή: http://lovelovegreece.com