Υδατοδρόμια περιμέναμε στην Αλεξ/πολη… υδατοδρόμια δεν είδαμε ποτέ!

Share Button

Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται λόγος για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Το θέμα της δημιουργίας υδατοδρομίων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έχει έρθει τα τελευταία 5 χρόνια έντονα στο προσκήνιο.

Ο σχεδιασμός για ανάπτυξη των αερομεταφορών με υδροπλάνα, ήταν μια σκέψη για νέες προοπτικές με μελλοντικές συνδέσεις με νησιά του βορείου Αιγαίου αλλά και με τη γειτονική Τουρκία.

Μάλιστα το 2015 ο ΟΛΑ είχε προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό, προς αναζήτηση φορέα που θα αναλάμβανε την κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία δύο υδατοδρομίων, στο λιμάνι Αλεξαδρούπολης και στο λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη.

Κάτι που φυσικά απέβη άκαρπο μιας και δεν βρέθηκε καμία εταιρεία που να ενδιαφέρεται γι' αυτό.

Δύο χρόνια μετά και ο ΟΛΑ δηλώνει έτοιμος για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην περιοχή μας.

Όπως μας ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΛΑ κ. Παπαχρήστου Αλέξης η δημιουργία υδατοδρομίων είναι κάτι που ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τον πρώτο διαγωνισμό, πριν λίγους μήνες.

"Ο ΟΛΑ είναι έτοιμος για μια τέτοια κίνηση εάν και εφόσον δεχτεί μία από τις δύο εταιρείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να το αναλάβει.

Πρέπει όμως η κεντρική πολιτεία να δώσει κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες ώστε να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, δημιουργώντας δίκτυο υδατοδρομίων. Για να μπορέσει να είναι βιώσιμη μια εταιρεία πρέπει να υπάρχει δρομολόγιο σε ακτίνα 200 χλμ. Μια τέτοια λύση θα ήταν το δρομολόγιο Καβάλα – Μυτιλήνη – Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Επομένως υπάρχουν σκέψεις για καινούριο διαγωνισμό αλλά με εντελώς διαφορετικά κριτήρια".

(www.e-evros.gr-Όλια Γκαντανίδου)