«Φέσια» 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ προς ιδιώτες

Share Button

Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι πληρωμές από φορείς του δημοσίου συνεχίζουν να κινούνται, δυστυχώς, με ρυθμούς χελώνας. Άλλος ένας μεγαλοοφειλέτης είναι και η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία χρωστάει πάνω από 300.000 ευρώ σε απλήρωτους αναδόχους που ενώ εκτέλεσαν έργα και υπηρεσίες παραμένουν απλήρωτοι.

Το θέμα προέκυψε μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, μετά από καταγγελίες και παράπονα από επιχειρήσεις της ΑΜΘ σχετικά με τη μη καταβολή και εξόφληση τιμολογίων.

Απαντώντας, σύμφωνα με τον «Χρόνο», ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς εξήγησε ότι “το θέμα με τα απλήρωτα τιμολόγια και τις υποχρεώσεις, προέκυψε εξαιτίας του νόμου 4412 τον Αύγουστο του 2016. Ήταν ένα ογκώδες και δυσνόητο νομοθέτημα, το οποίο δημιούργησε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Εκεί έγκειται και η απαρχή του προβλήματος. Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε ό, τι αφορά τις πληρωμές από τις ΥΔΕ, γι’ αυτό ξεκίνησε μια εύλογη διαμαρτυρία από τους προμηθευτές… Όντως πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, το οποίο σύμφωνα με εκτίμηση αγγίζει τις 300.000 ευρώ, ίσως και περισσότερα. Αλλά πρέπει επίσης να σας αναφέρω ότι έχουμε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κου Αποστολίδη, σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός μέσα από την οικονομική επιτροπή, αρκεί -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- να βεβαιώνεται από την υπηρεσία ότι έχει γίνει το έργο. Σαφώς, χρειάζεται να υπάρχει και εξώδικο και μηνυτήρια αναφορά», ενώ σημείωσε πως στόχος της Περιφέρειας είναι το θέμα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς, όπως ανέφερε «δεν θέλουμε να δίνουμε εσφαλμένες εντυπώσεις. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τους αναδόχους».

(www.alexpoli.gr)