Χωρίς νοσοκομείο άγριων ζώων έμεινε για μέρες η Βόρεια Ελλάδα

Share Button

Σε προσωρινό λουκέτο προχώρησε το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο δήμο Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ο βασικός λόγος είναι η ανάγκη εφαρμογής απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας, προκειμένου να μην κινδυνεύουν από τραυματισμούς οι εθελοντές, αλλά και τα ίδια τα ζώα, από μετάδοση διαφόρων νοσημάτων καθώς το τελευταίο διάστημα ο φορέας “Δράση για την άγρια ζωή” είχε δεχτεί τεράστιο αριθμό περιστατικών με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του καθώς η βοήθεια

Όπως αναφέρουν οι κτηνίατροι και οι εθελοντές του σωματείου «Δράση για την άγρια ζωή», σε αυτή την απόφαση συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες. Ένας λόγος είναι «η μη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος το οποίο να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης, τα οποία μην ξεχνάμε πως επιτελούν έργο το οποίο όφειλε να υλοποιεί το κράτος». Μάλιστα, υπογραμμίζει το σωματείο, «η υλοποίηση αυτού του έργου από το κράτος θα στοίχιζε πολλαπλάσια χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από αυτά που απαιτούνται για τη στήριξη των κέντρων περίθαλψης».

Ένας ακόμη παράγοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύψει το κόστος νοσηλείας των τραυματισμένων από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πουλιών. «Την περίοδο 2015-2017 το κόστος αυτό για τον οργανισμό μας ξεπέρασε τις 20.000 ευρώ, σε αυτό όμως θα επανέλθουμε με νέο δελτίο τύπου προσεχώς».

Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει την «άρνηση του ΟΤΕ να τοποθετήσει 2 κολόνες προκειμένου να αποκτήσει ο οργανισμός σταθερή γραμμή τηλεφώνου και να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο τεράστιο όγκο τηλεφωνημάτων. Κι αυτό καθώς ο ΟΤΕ θεώρησε πως το κόστος τοποθέτησης των δύο κολόνων είναι ασύμφορο μπροστά στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο οργανισμός».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι ο μοναδικός στη βόρεια Ελλάδα που μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη περίθαλψη σε τραυματισμένα άγρια ζώα, πολλές φορές μάλιστα και ζώα σπάνια. Μόνο από τον Έβρο ο οργανισμός παραλαμβάνει συνεχώς τραυματισμένα ζώα μέσω εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Τα ζώα αποστέλλονται σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και σε μερικές ώρες βρίσκουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται καθώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει εξειδικευμένος κτηνίατρος για τέτοιου είδους ζώα.

(www.alexpoli.gr)